maria´s en zamba´s
Door: evelynemontens
Blijf op de hoogte en volg evelyne
02 Februari 2011 | Argentinië, Salta
een kort berichtje na een avond in een authentieke saltaanse peña (la casona del molina, het huisje van de molen), waar ik de zamba´s angelica en alfonsina y el mar heb gezongen uit mijn folklorerepertoire :) hier komen bijna alleen mensen uit salta, met een paar gitaren en om de beurt spelen mensen een bekend lied en zingt iedereen mee. Echt een toffe sfeer. Zouden ze ook in den Bosch moeten introduceren, nu nog leren gitaar spelen...
ik ben nu in Salta, in noordwest-Argentinië. Na 24 uur in de bus had ik gisteren wel zin in wat beweging en ben ik de bergen ingelopen, op zoek naar een mariakapelletje van de maagd van de bergen (la virgen del cerro). Na 1,5 uur tot de grens van de stad was het nog 45 min. steil omhoog tussen de bomen en boomwortels, waar ik bijna dacht dat het goed was geweest als ik mijn machete (junglehakmes) mee had genomen. Bovenaan de berg zag je de hele stad, stonden biechthokjes, heilige wc-hokjes en hingen de bomen vol met honderden rozenkranzen. Bij maria kon je een boodschap opschrijven en in een brievenbus doen. Ik heb haar ook een bericht geschreven, als mariafan :) Vandaag heb ik in het Antropologisch Hooggebergtemuseum een kindermummie gezien van een jong meisje dat was geofferd aan de berggoden, zo´n 500 jaar geleden, erg indrukwekkend. En ik ben naar de armere buitenring van Salta geweest om een gedenkkapelletje van Gauchito Gil te fotograferen, een soort Argentijnse Robin Hood. Deze hokjes, omringd met rode vlaggen, zie je alleen langs de doorgaande wegen en worden gevuld met kaarsjes, maïskorrels en wensbriefjes. Leuk al die geloofsplekken hier...
Veel liefs,
evert
02 Februari 2011 - 09:26
Verajong@home.nl:
Van Evelyne naar Eva naar Evert.
Die reis doet echt iets met je hè :-)
Ook ik ben dol op Maria kapelletjes fotografeer ze ook altijd in Italië.
dikke zoen en veel plezier
Vera -
02 Februari 2011 - 11:55
Wim Daemen:
Dag Evelyne,
Nou, je schrijft veel meer dan je vantevoren dacht of niet? Als je het nu terugkomst achter elkaar plakt heb je een mooi reisverslag. Ik meot nu zelfs moeite te doen om alles steeds bij te houden.
Een fijne reis verder en hopelijk doe je ook veel inspiratie op.
Groeten van Wim -
02 Februari 2011 - 11:59
Marc:
ha evelyne,
wat goed dat je daar gezongen hebt!
kenden ze die zamba's daar?
ben benieuwd of je daar nieuwe liedjes leert.
zing zo door!
liefs,
marc -
02 Februari 2011 - 17:47
Moes:
hoi everzwijntje, ben blij dat je goed aangekomen bent in Salta na 24 uur in de bus! Leuk dat je je daar ook weer muzikaal kan uitleven! Volgens mij doet de reis je enorm goed. Lekker doorgaan zo en dikke kussen -
03 Februari 2011 - 11:57
Wim En Francien:
Geweldig!! Mooi om op zo'n manier een land te ervaren!
Wij lezen trouw al je berichten en blijven zo op de hoogte van jouw doen en laten.
Groetjes van ons. -
04 Februari 2011 - 12:31
Sjoerdanius:
Ha Evert,
mijn moeder dacht dat 'Evert' een jongeman was die je hebt ontmoet in Argentinië... Ik heb uitgelegd dat Evert= Evelyne (zoals Winter Bok= Sjoerd) :)
Maar nu we het er toch over hebben... Nog leuke mannen ontmoet? Een Argentino of een Nederlandse backpacker (met dreadlocks en een verwassen Rage-against-the-machine-T-shirt)? Of een bijdehante Amerikaanse collegestudent (hé Evelyne, lets do the Mount-Salta te-deej)?
Weer een erg rijk verslag! Gezongen met de locals, bergkapelletjes, kindermummies... Ik reis in gedachten met je mee! -
04 Februari 2011 - 14:26
Josien:
Lieve Evelyne, Ik heb je verslagen weer met plezier gelezen. Ik ben ook benieuwd naar je foto's!!!!!
Deze week stond mijn leven in het teken van grootmoederschap. Woensdag naar Sara; gister naar Iris en Lies en morgen weer. Irene en Bram gaan verhuizen en kunnen dus wel wat handjes gebruiken!
Heb ik even geluk. Gister werd ik door Iris verrast met lieve lachjes. Ik smelt dan echt.
Reis met plezier. Je bent mooi ondernemend. Liefs -
04 Februari 2011 - 20:16
Nannette:
Ha Evelyne,
Ben ook benieuwd naar de foto's van de metro en de mariakapelltjes. Zoals je het beschrijft krijg ik kleurige beelden, een beetje in contrast met de dreigende lucht op de foto van jou op het strand... Zo tussen de regels door lijk je te genieten van je reis. Genieten van reizen hoeft gelukkig niet met mate, dus profiteer ervan.
Kus.